top of page
IMG_4982_edited.jpg
Ate

„Az Ate érintés formájában kifejezett szeretet.”

 

Ajiit

Mi az a JIAIDO ATE?

 

 

A tudatos érintés művészete
Az Ate a JIAIDO önfejlesztő rendszerének bodywork módszere. Fő célja a testben felhalmozódott érzelmi és mentális blokkok kioldása.

Az Ate páros munka. A gyakorlók egymás testén dolgozva, azt mozgatva, érintve,  megtanulnak nyitottan, figyelmesen kapcsolódni és kommunikálni egymással. 

Itt nem egy újfajta masszázsról van szó, annak hagyományos értelmében. A JAIDIO Ate során a fizikai tünetek kezelése mindössze 20%-ban kap figyelmet. Az adó és a fogadó fél egyformán aktív résztvevők, a módszer kivitelezéséhez pedig egy nyitott, élő és mély kapcsolat megteremtésére van szükség minden esetben.

A JIAIDO Ate fókuszában a tudatosság fokozása áll; és megadja mindenkinek a tudatos, erőfeszítésmentes és “üres” fizikai kontaktus lehetőségét még egy ismeretlen esetében is.

Életünk során számtalan olyan hatás ér minket, amelyeknek feldolgozása és elengedése nehézséget okoz. Azok az élmények, amelyeket fájdalmasnak éltünk meg, testünkben emlékek formájában elraktározódnak. A számunkra nem tudatos testemlékek főleg az ízületek környékén helyezkednek el és megakadályozzák a szervezetben az életenergia (QI vagy Chi) szabad áramlását. Amikor ez az életerő áramlása akadályokba ütközik, tudatosságunk szintje is csökken, ez pedig fizikai, érzelmi vagy mentális zavarként jelentkezik életünkben.

 

A gyakorlás eredményeként a spirituális fejlődésünket is akadályozó érzelmi és mentális blokkok kioldódnak testünkből. Ezáltal a gyakorló gondolatai, beszéde és cselekedetei fokozatosan és visszafordíthatatlanul felvesznek egy tisztább minőséget.

A rendszeresen végzett JIAIDO Ate a gyakorló negatív gondolatmintáit változtatja meg; valójában ez minden egyes JIAIDO technika egyik fő célkitűzése.

JIAIDO Ate a hagyományos meridiáncsatornákkal és -pontokkal dolgozik, egy sajátos módon.

Ha az ízületek körüli meridiánpontokat stimuláljuk, meghatározott csatornákon vagy területeken nyomást gyakorolva, vagy bizonyos izmokat nyújtva, a Chi energia újra szabadon áramlani kezd a rendszerben.

 

Ezáltal a fizikai, mentális és érzelmi blokkok feloldódnak, és a fogadó azonnali megkönnyebbülést él meg lényének minden szintjén.

A JIAIDO Ate alapelvei

Üres érintés

 

Ahogy megszületünk, az első lélegzetvételt megelőzően megérintenek minket - így az érintés életünk legelső élménye. Ezután még jó ideig az érintés által érzékeljük a minket körülvevő világot, az önzetlen gondoskodást, a tápláló szeretetet, az odafigyelést. 

Nem csoda, hogy alapvető testi-lelki szükséglet marad egész életünkben, hogy érintsünk és érintve legyünk.

Mégis, ahogy felnövünk, általában már csak olyankor érintünk, ha valamit szeretnénk elérni vele. Ez lehet tetszés nyilvánítás, együttérzés vagy akár a dominancia kifejezése, mondandónk nyomtékosítása vagy bármilyen egyéb szándék.

Az is megfigyelhető, hogy általában azokat szeretjük megérinteni, akiket jól ismerünk és szeretünk, míg másoktól nem is szívesen fogadjuk el.

 

​Az Ate a minden szándéktól, ill. bármilyen pozitív vagy negatív megkülönböztetéstől mentes érintésen alapul. Az adó felet nem befolyásolja, hogy partnerét ismeri-e vagy sem, vagy hogy milyen nemű és korú az illető. 

Az adó fél nem próbál semmiféle előre kigondolt hatást kiváltani partnerében, nem akarja őt elemezni, diagnosztizálni, meggyógyítani sem.

 

A teljes jelenlétet, a test fegyelmét és az elme csendjét gyakoroljuk azáltal, ahogyan testünk az érintés által kontaktusba kerül egy másik testtel.

Tudatos mozdulat és légzés

Gyakorlás során adó és fogadó fél egyaránt aktív, testben-fejben jelen van, éberen.

 

Főként emiatt nem soroljuk a JIAIDO Atét a különböző masszázstechnikák közé, ahol jellemzően a fogadó fél passzív.

 

A résztvevőknek figyelmükkel követniük kell a mozgást, az érintés hatását; légzésük tudatos és folyamatos.

Kapcsolat, kommunikáció

Mindannyian mások vagyunk, egymásétól eltérő, és bizony még magunkhoz képest is napról napra változó testi, érzelmi és mentális állapotokkal. Ennek megfelelően ugyanarra a mozdulatra vagy nyomásra is másképpen reagálunk.

 

A JIAIDO Ate során természetesen kibontakozó oldási folyamat már önmagában is nagyon intenzív lehet, ezért fontos az előzetes állapotfelmérés és a folyamatos kommunikáció fenntartása a gyakorlás alatt, amely persze nem csak szóbeli lehet.

 

​A mély, zavartalan összekapcsolódás érdekében meg kell tanulnunk érzékelni a finom testi válaszokat partnerünk részéről és ennek megfelelően szabályozni az érintés  intenzitását.

Bensőségesség, odaadás és törődés

Valódi találkozás két emberi lény között csak nyitott állapotban, a szívből való kapcsolódás révén jöhet létre.

 

Gyakorlás közben emlékezzünk, hogy ahogy mi, úgy partnerünk is a tiszta tudat megnyilvánulása emberi formában.

A JIAIDO Atéban - a Tai Sabakihoz hasonlóan -  szintén nyolc kata (formagyakorlat) létezik, melyek a test különböző területein hatnak különböző technikákkal dolgozva.

bottom of page