A testtudatról érthetően

A testtudat fejlesztése az egyik legkézzelfoghatóbb lépés életünk és egész lényünk tudatosságának formálása felé. A fizikai testhez való viszonyunk, ahogyan testünket használjuk, tisztán rámutatnak arra, hogy mi is zajlik bennünk. Megmutatja személyiségünk, az elménk szerkezetét, a világhoz való viszonyunkat.

Ezért a mozdulataink fejlesztése, finomítása sokkal többről szól, mint arról, hogy egy új mozgásformát sajátítunk el.

A JIAIDO művészete által a testen keresztül a belső világunkon, a tudatalattink mélyén dolgozunk, mely a legtöbb ember számára egész életében láthatatlan és segítség nélkül nagyon nehezen hozzáférhető.

A testünk látható módon mutatja meg, hogy mely tulajdonságokat, képességeket kell fejlesztenünk. Mivel holisztikus lények vagyunk, ezért az a terület, ahol fizikai szinten nehézséget érzékelünk, legyen az koordináció, egyensúlyérzék, a mozdulatok harmóniája, vagy a különböző testrészekre kiterjesztett figyelem, azon a területen szinte biztos, hogy a mentális és érzelmi szinteken is nehézséget találunk.


  • Ha nem tudunk nyugodtan megállni, folyton izgünk-mozgunk, akkor nem megy egyszerűen csendben maradni, megpihenni máskor sem.

  • Ha mozgás közben nem találjuk az irányt, amerre mennünk kell, akkor feltehetően az életben is nehezen tájékozódunk.

  • Ha nem tudunk hosszan, kitartóan végezni a mozdulatokat, akkor valószínűleg nehézséget okoz végigvinni egy feladatot az életünkben is.

  • Ha nem tudjuk fizikailag elengedni magunkat, akkor nem könnyű ellazulnunk más tevékenységek közben sem.

  • Ha nem tudunk erőt beletenni a mozdulatainkba, akkor nehezünkre eshet lelkesedéssel, szenvedéllyel végezni a hétköznapi teendőket vagy esetleg nem tudunk kiállni magunkért a megfelelő helyzetben.

És a sor végtelen.


Fontos felismerni, hogy nem a testünkkel van probléma, hanem a hozzá való viszonyunkkal. Gyerekkorban van egy természetes, egészséges kapcsolatunk a testünkkel, de sajnos az életünk során elhanyagoljuk ezt a kapcsolatot.

Nem vesszük észre a testünk jelzéseit, és nem is próbáljuk meg irányítani, olyan útra terelni, amerre mi magunk menni szeretnénk.