top of page

Tudatos légzés a JIAIDO-ban

A tudatos légzés elsajátításának egyik módszere a JIAIDO, melynek lényege a meditatív, csendes állapot elérése, és minél hosszabb ideig való fenntartása. Valamennyi ágában (legyen az testmozgás, érintésterápiás páros munka vagy kreativitás) központi elem a tudatos mozgás mellett a folyamatos, tudatos légzés.

A JIAIDO gyakorlás során az úgynevezett hara (vagy hasi) légzést alkalmazzuk.

Orron keresztül belélegzünk lassan a tüdőbe irányítva a levegőt, közben mégis azt érezzük, mintha azt az alhasba irányítanánk. Ez természetes módon serkenti a hasi légzést és a rekeszizom helyes használatát. Tartsd vissza a lélegzeted egy pár másodpercig, majd lassan engedd ki a levegőt a szájon keresztül, közben ismét figyelve az alhas használatára. Ne erőltesd a légzésciklus egyik fázisát se, csak hagyd, hogy a természetes belégzés beindítsa a következő légzésciklust.

A légzés követése történhet a közös álló, ülő vagy fekvő légző-gyakorlatok során. A figyelem fenntartása szempontjából azonban még hatékonyabb, ha a lassú, mély légzést mozgáshoz kötjük, edzve és erősítve az összpontosítás képességét is.

A JIAIDO lényege a légzés és a mozdulat kombinációja, melyek egymással párhuzamosan, lelassított ütemben történnek. A mozgással összehangolt tudatos légzés – túl a jótékony fizikai hatásokon – segít testben és elmében is elcsendesedni, fokozva a tudatosságot. Ezáltal a gondolatok nem cikáznak szerteszét, megérkezünk a jelen pillanatba - egyúttal egy kiegyensúlyozott, boldog, megelégedett állapotba.

A JIAIDO rendszerében négy féle minőséget használunk. A lágy gyakorlásmód (ju-do) mellett a testmozgás során a belégzéssel összegyűjtött energia aktiválására használhatjuk még a gyors, robbanékony, (haya-do) vagy a kemény, feszített (gu-do) kilégzést is. Az aiki gyakorlásmód pedig az egész folyamat megkoronázása: a teljes elcsendesülés, amelyben a gyakorló és a mozdulat eggyé olvad. A gyakorlásmódoknál közös elem a légzés tudatos irányítása, a különbség a légzés ritmusában, erejében nyilvánul meg, ami más–más érzelmi, fizikai hatást eredményez. A különböző légzéstechnikák elsajátítása abban is segít, hogy az általuk képviselt négy elemet (föld, víz, tűz, és a levegő) harmóniába hozzuk és megnyilvánítsuk a mindennapokban, annak megfelelően, hogy egy adott helyzet éppen mit kíván.

HOVÁ VEZET A KÖZÖS JIAIDO GYAKORLÁS

Minden pillanatban megfigyelhetjük, hogy a légzésünk természetesen megtörténik magától. Csak hagynunk kell, és a belégzés beindítja a következő légzésciklust.

A JIAIDO órákon a plusz elem a tudatosság és a fókusz; vagyis nem robotikus, rutinszerű, üres gyakorlás, ismétlés történik, hanem a mozdulatnak és a légzésnek szenteljük teljes figyelmünket.

Ettől a tudatos jelenléttől válik az egész folyamat meditációvá, azáltal, hogy a figyelmünkkel követjük a gyakorlás minden pillanatát, minden egyes mozzanatát az elejétől a végéig.

Azzal, hogy ezt a folyamatos követést, kiterjesztett figyelmet elsajátítjuk a közös gyakorlások során, az velünk maradhat életünk minden pillanatában - hozzásegítve minket ahhoz, hogy valóban jelen legyünk. Tényleg ott legyünk minden egyes tevékenységben, hogy azok ne csak megtörténjenek nélkülünk, amíg mi éppen a múltban vagy a jövőben kalandozunk. A fejünkből, a folyton cikázó gondolatokból kivezetve a figyelmet megpihenjünk a jelen pillanat szépségében. Amint ez megtörténik, már nincsen rohanás - csak a puszta létezés öröme. Nem kell ezért sehová menni, csak folyamatosan visszatérni a tudatos légzéshez, ami nem kevesebbet tesz, mint kivezeti a figyelmet a fejből a szívbe, amit nevezhetünk ugyanúgy csendnek, békének.

Kiemelt bejegyzés
Korábbi bejegyzések
Archív
Címkék
Kövess minket
bottom of page