A négy elem

A szemlélet, hogy minden anyag négy építőelemből - föld, víz, levegő és tűz - áll össze, kétezer éve a filozófia, a tudomány és az orvoslás alapköve. ​Az Univerzumban minden dolog - beleértve az embert is - ezen négy összetevőnek valamilyen kombinációjából áll.

A négy elem a négy alapvető emberi temperamentum leírásának kiindulópontjául is szolgált:

szangvinikus - optimista és társasági, levegő

kolerikus - indulatos vagy ingerlékeny, tűz

melankólikus - elemző és csendes, föld

flegmatikus - nyugodt és békés, víz​Ahhoz, hogy valaki mentálisan és fizikailag is jól legyen, a négy elemnek kiegyensúlyozottan kell jelen lennie az életében.

Ennek az egyensúlynak a megteremtésén dolgozunk a JIAIDO-ban a négy elemmel. Személyiségünk formálásának és harmonizálásának alapvető eszközeként tekintünk rájuk.


Az elemek a gyakorlásunkban négy különböző ritmusként és ennek megfelelően négy légzési metódusként jelennek meg, a természet négy alapminőségének megfelelően: lassú, gyors, kemény és lágy.


1 - Ju-do (puha, áramló, hullámzó - víz)

2 - Go-do (kemény, intenzív - föld)

3 - Haya-do (gyors, robbanékony, erőteljes - tűz)

4 - Aiki (lassú, légies, könnyed - levegő)AZ EGYENSÚLY A KULCS


Minden ember a négy elem valamilyen keverékéből áll, ez határozza meg karakterét, személyiségét. Nincs olyan, hogy jobb, vagy rosszabb keverék, mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Azt viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy a szem